Rólunk

Tudatos várostervezés Budaörsön

A Húsznegyven Egyesület egy Budaörsön működő építészettel, városépítészettel és helyi közösségépítéssel foglalkozó civil szervezet. Egyesületünk aktívan részt vesz az önkormányzat várostervezési,városfejlesztési munkájában a lakosságot bevonva. A párbeszéd megteremtéséhez kiállításokat, előadásokat, workshopokat és közösségi tervezéseket szervezünk. Az építészeti kérdések megvitatáshoz közös platformként játékosított eszközöket fejlesztünk és alkalmazunk. A közösségépítés érdekében különféle kulturális eseményeket szervezünk: koncerteket, színházi előadásokat, performance-okat, filmvetítéseket, stb. Célunk, hogy eseményeinkkel, rendezvényeinkkel egy aktívabb, a jövő kihívásaira reagálni képes, nyitott helyi közösség alakuljon ki.

Az egyesület a budaörsi Zichy Major nevű önkormányzati tulajdonú épületegyüttesben egy olyan közösségi teret hozott létre és működtet, amely egyrészt befogadó inkubátorhelyként üzemel, másrészt állandó kulturális teret biztosít a helyi kezdeményezések számára. Ehhez egy 200 m2-es kiállítótér, egy kávézó és egy védett udvar áll rendelkezésünkre.

Egyesület neve

HÚSZNEGYVEN
Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület

Székhely

2040 Budaörs, Szép utca 30.

Nyilvántartási szám

13-02-0006730

Adószám

18628979-1-13

Bankszámlaszám

HU00 0000 0000 0000 0000 0000 0000

Kik vagyunk?

Építészek, színészek, kreatív szakemberek, tudatos budaörsi városlakók

Dobos Botond Zsolt DLA
Egyesületi elnök, Építész
Gerzsenyi Judit
Építész
Kurucz Olívia
Építész
Lencse Tamás
Informatikus
Pucz Dani
Designer
Román Judit
Színész
Szatmári Gábor
Építész
Sághy Tamás
Színész
Virt Ágnes
Építész
Zimon Péter
Designer
Egyesületi interjú

A Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület egyik alapítóját kérdeztük munkájukról és céljaikról, hiszen hat év alatt már sokat letettek az asztalra Budaörs kulturális és közösségi életének felpezsdítése terén, valamint az épített környezeti nevelésben is egyedülállóak a városban.

Milyen célból és mikor alakult a Húsznegyven?

Az egyesület ötlete akkor fogant meg bennünk, amikor 2011-ben - 3 gyerekes családként - Budaörsre kölöztünk, mert Budapestről a zöldbe vágytunk, és saját kertre, jobb levegőre. De arra nem számítottunk, hogy a nyüzsgő belvárosi társasági- és kulturális élet  ennyire hiányozni fog nekünk. Mivel a munkahelyünket is Budaörsre költöztettük - saját Építészirodánk van, ami most a lakásunk alatti felújított borospincében működik a Szép utcában- nem szerettünk volna naponta visszarohangálni Budapestre semmilyen okból sem.Hamar összebarátkoztunk olyan kisgyerekes családokkal, akiknek szintén hiányérzetük volt ezen a téren, és erőt éreztek magukban, hogy tegyenek valamit a helyi közösségért. Végül 2014-ben, 6 házaspár egymásra találásával született meg az egyesület: a 12 főből 7 építész, 2 színész, 1 közgazdász és 1 programozó ás 1 dizájner volt. És mindannyiunknak legalább egy gyereke a Kincskereső Óvodába járt! Szóval úgy döntöttünk, hogy így együtt olyan programokat fogunk szervezni, ami segíti a helyi lakosokat - felnőtteket, gyerekeket -, hogy jobban megismerjék lakóhelyüket és egymást. Ezen kívül fontos volt mindannyiunk számára az építészeti edukáció is - elkezdtünk épített környezeti nevelés foglalkozásokat tartani gyerekeknek.  Ezen felül az volt a célunk, hogy egy olyan helyi közösség épüljön az egyesület köré, akikkel közösen tudunk majd gondolkodni a minket érintő városi, városépítészeti kérdésekről.Reméltük, hogy a városvezetés is felfigyel majd a kezdeményezésünkre, és idővel majd megkérdezi a véleményünket a város jövőjével kapcsolatban.

Hogy kerültetek a Zichy Majorba?

Az első egyesületi programunk nagyon jól sikerült: 2014. őszén egy kőhegyi pincetúrát szerveztünk. 6 privát kézben lévő régi borospincét látogattunk végig, és mindegyikben volt valamilyen érdekes program: vagy borkóstoló, vagy előadás a budaörsi pincék múltjáról. A legutolsó helyszín a saját irodánk volt a Szép utcában: a tárgyalóként használt régi borospincében egy kis kiállítást rendeztünk be nemzetközi példákkal arról, hogy hogy lehet újrahasznosítani az elhagyott présházakat.Erre a programra közel száz érdeklődő érkezett - alig fértünk el az irodánkban. Itt jöttünk rá arra, hogy milyen nagy igény van az efféle programokra.Ezek után egy kedves barátunk, Somogyi Feri helyi szobrászművész, a BUM (Budaörsi Művészek Egyesülete) egyik oszlopos tagja mutatta meg nekünk a Zichy Majort, mint a BUM alkotó- és kiállító helyét. Akkoriban nagy gondban voltak, mert viszonylag kevés programjuk volt év közben - főleg a nyári táborokra koncentráltak - és szívesen láttak minket vendég-kiállítóként. Úgyhogy 2014. novemberében már ide szerveztük az első Budaörsi Építész Szüret nevű rendezvényünket.Legnagyobb meglepetésünkre a Szüret megnyitójára Wittinghoff Tamás polgármester és Budaörs akkori főépítésze, Mártonffy István is ellátogatott, mert kíváncsiak voltak a munkánkra. Sikerült úgy fellelkesítenünk őket, hogy következő évtől hivatalosan is a Zichy Major használóivá válhattunk - a BUM Egyesülettel együtt.

Mik voltak az eddigi Építész Szüretek témái?

Budaörs óriási lehetőségének látjuk a Zichy Major épületegyüttesét: központi helyzetét, patinás, nagyszabású tereit. Azon vagyunk, hogy mindenki számára ismert kulturális helyszínné váljon, ezért főként ide szervezzük eseményeinket. Elég széles a paletta: volt már itt kertmoziA téma fókusza mindig Budaörs. Ezen belül igyekszünk mindenki számára érdekes építészeti, urbanisztikai kérdésekkel foglalkozni - de nagyon fontos, hogy az építész szakma számára is izgalmas legyen a kiállításunk. Eddig hat Építész Szüretet rendeztünk, ebből 2 foglalkozott Budaörs kortárs épületeivel, 2 Budaörs jövőképével, 1 a Kőhegy jövőjével, a legutolsó - Budaörs Upgrade címmel - pedig villám-előadások formájában villantott fel izgalmas budaörsi témákat., színház, koncert, csomagtartó-vásár, gasztro-piac, közösségi kertészkedés, dizájn vásár, könyvbemutató, építész konferencia. Az itt működő Major kávézó is a mi kezdeményezésünkre indult el, és mára sokan zarándokolnak ide akár Budapestről is egy jó kávéért.Ezen kívül szoktunk a helyi iskolákban épített környezeti nevelés foglalkozásokat tartani, illetve városi sétákat.Igazi közösség alakult már ki az egyesület körül, nagyon jó érzés a visszatérő vendégekkel találkozni az eseményeinken - akik időközben a barátainkká váltak.

Az ismeretterjesztésen, épített környezeti nevelésen túl a közösségépítés az egyik fő célotok. Milyen más programokat szerveztetek?

Budaörs óriási lehetőségének látjuk a Zichy Major épületegyüttesét: központi helyzetét, patinás, nagyszabású tereit. Azon vagyunk, hogy mindenki számára ismert kulturális helyszínné váljon, ezért főként ide szervezzük eseményeinket. Elég széles a paletta: volt már itt kertmozi, színház, koncert, csomagtartó-vásár, gasztro-piac, közösségi kertészkedés, dizájn vásár, könyvbemutató, építész konferencia. Az itt működő Major kávézó is a mi kezdeményezésünkre indult el, és mára sokan zarándokolnak ide akár Budapestről is egy jó kávéért.Ezen kívül szoktunk a helyi iskolákban épített környezeti nevelés foglalkozásokat tartani, illetve városi sétákat.Igazi közösség alakult már ki az egyesület körül, nagyon jó érzés a visszatérő vendégekkel találkozni az eseményeinken - akik időközben a barátainkká váltak.

Jövőbeni tervek?

Több tervünk is van. Egyrészt szeretnénk a Zichy Major épületét még alkalmasabbá tenni arra, hogy minél színvonalasabb eseményeket lehessen ott tartani. Az Önkormányzat évről évre támogat minket ebben, és mi a szakmánkból adódóan  hatékonyan tudjuk menedzselni ezt.Szeretnénk, ha még több alternatív színházi előadás, filmvetítés, kiállítás, közösségi esemény lenne itt- fontos nekünk, hogy ne a mainstream, hanem az alternatív kultúra legyen képviseltetve nálunk. Mindezt a BUM Egyesülettel egyeztetve, egymást kiegészítve szervezzük.

Iroda

2040 Budaörs, Szép utca 30.

Zichy-Major

2040 Budaörs, Clementis L. utca 22.

emailc ím

2040@gmail.com

Telefonszám

+36304938718